Linia do wytwarzania produktu spożywczego w postaci: płatków zbożowych z kompozycją ziół
Przeznaczenie lini
Produkty zbożowe, takie jak: płatki, kasze, otręby, zarodki ziarna itp. posiadają wysokie wartości odżywcze oraz niską kaloryczność. Zawierają między innymi skrobię, białko, tłuszcz, witaminy, błonnik oraz sole mineralne. Po dodaniu w odpowiedniej proporcji wyselekcjonowanej kompozycji ziół substancji bioaktywnych powstały produkt oprócz wartości odżywczych posiada walory prozdrowotne.
Głównymi podzespołami linii do produkcji są:
- Nawilżacz sterylizujący ziarna,
- Transport pneumatyczny,
- Zbiornik przejściowy do wyrównywania wilgoci,
- Dozownik płatków,
- Dozownik,
- Sterylizator rozdrobnionych ziół,
- Płatkujące walce obrotowe,
- Układ nadmuchowo wyciągowy,
- Suszarka fluidyzacyjno – promiennikowa,
- Transport pneumatyczny,
- Układ nadmuchowo wyciągowy powietrza z nagrzewnicą, cyklonem i rekuperatorem ciepła,
- Dozownik wielogłowicowy ziół,
- Chłodnica obrotowa.
Linia posiada zasobniki dozujące płatki oraz zioła. Ostatecznie, płatki i kompozycja ziół są pakowane w jednorazowe opakowania i przekazywane bezpośrednio do sprzedaży detalicznej. Celem naszego wynalazku jest opracowanie metody oraz urządzenia do produkcji zestawów prozdrowotnych produktów zbożowo – ziołowych wykorzystujących synergiczne połączenia produktów , takich jak: płatki zbożowe, kasze, otręby, zarodki ziarna itp. z kompozycją ziół których celem jest uzupełnienie normalnej diety, będących skoncentrowanym źródłem witamin i/lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny.
Po zbadaniu w laboratorium uzyskano wyniki zebrane w Tab.1 poniżej w zestawieniu z płatkami przed obróbką.
Skrobia szybko strawna RDS (%) | Skrobia oporna SDS (%) | Błonnik RS (%) | |
Płatki surowe | 41,4 | 28,8 | 9,8 |
110 0 C | 48,2 | 22,8 | 9,4 |
Uzyskana mieszanka tych dwóch grup produktów dobranych według właściwości odżywczych, prozdrowotnych oraz według właściwych proporcji może być zalana gorącym mlekiem lub wodą i bez gotowania po kilu minutach stanowić nową żywność wyróżniającą się wysoką jakością do codziennej konsumpcji. Połączenie kompozycji ziołowych o działaniu poprawiającym wybrane aspekty zdrowia z produktami zbożowymi zawierającymi znane składniki odżywcze, jak: białko, błonnik, skrobię, witaminy, czy mikroelementy w jedną żywność może przeciwdziałać wielu chorobom chronicznym jak: choroby serca, cukrzyca, rak, osteoporoza, otyłość i inne. Jednocześnie nowa metoda zapewni produkcję żywności na najwyższym poziomie czystości mikrobiologicznej, bez pozostałości zanieczyszczeń chemicznych.
Ponadto będzie ona mogła być stosowana w dużej skali społecznej a jej produkcja będzie efektywna ekonomicznie przy niskim zużyciu energii cieplnej oraz zmniejszeniu odpadów. Technologię tę z powodzeniem będzie można stosować w procesie produkcji wyrobów: mieszanki śniadaniowej płatków owsianych z kompozycją ziół o znanej zawartości substancji bioaktywnych jako danie śniadaniowe do zalania gorącym mlekiem lub wodą nie wymagające gotowania, batoników i przekąsek zbożowo - ziołowych, suplementów diety, gotowych mieszanek dla osób uprawiających sporty wyczynowe, specjalne mieszanki wzmacniające do osób starszych i dorastającej młodzieży itp.
Schemat linii technologicznej produkcji płatków zbożowych z dodatkiem ziół
1. Nawilżacz, 2. Zbiornik przejściowy, 3. Walce obrotowe, 4. Suszarka fluidyzacyjna, 5. Chłodnica, 6. Transport pneumatyczny płatków, 7. Dozownik płatków, 8. Sterylizator ziół, 9. Transport pneumatyczny ziół, 10. Dozownik ziół, 11. System pakujący, 12. Waga, 13. Nagrzewnica, 14. Wentylator nadmuchowy, 15. Separator, 16. Rekuperator, 17. Wentylator wyciągowy, 18. Zbiornik wody ozonowej, 19. Pompa, 20. Generator ozonu, 21. Wentylator nadmuchowy, 22. Rekuperator, 23. Separator, 24. Wentylator wyciągowy, 25. Czerpnia powietrza, 26. Filtr powietrza. Wg patentu nr P.433646.Producent urządzenia ściśle współpracuje z Uniwersytetem Medycznym w Lublinie. Optymalizacja składu kompozycji ziół może zostać opracowana przez zespół doświadczonych naukowców wg zapotrzebowania klienta, np.:
- „Kompozycja prozdrowotna ziół o właściwościach poprawiających kondycję ruchową – do spożywania z płatkami z owsa zwyczajnego”
- „Kompozycja prozdrowotna ziół o właściwościach regulujących poziom cukru – do spożywania z płatkami z owsa zwyczajnego”
- „Kompozycja prozdrowotna ziół o właściwościach relaksujących oraz ułatwiających zasypianie – do spożywania z płatkami z owsa zwyczajnego”, itp.
Płatki owsiane mikronoizowane w profilaktyce leczniczej ze względu na zawarte substancje działają antydepresyjnie, poprawiają nastrój oraz spowalniają procesy starzenia.
Zawarty w płatkach błonnik spowalnia przyswajanie cukrów, zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2, wiąże kwasy tłuszczowe oraz substancje toksyczne i zwiększa ich wydalanie, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Frakcja nierozpuszczalnego błonnika zawartego w płatkach poprawia między innymi pracę jelit, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, pomaga przy nadkwasocie i zgadze, i daje uczucie sytości, pozwalając zmniejszyć kaloryczność posiłków. Tłuszcz składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Dobroczynnie wpływają na nawilżenie skóry, łagodzą podrażnienia spowodowane alergią oraz chronią przed nowotworami.