Mikronizacja zbóż
Mikronizacja zbóż polega na poddawaniu surowców termicznemu procesowi, który prowadzi do poprawy ich właściwości fizycznych i chemicznych. W wyniku mikronizacji uzyskuje się produkty o lepszej strawności, wyższej wartości energetycznej oraz zmniejszonej zawartości substancji antyżywieniowych i czyste mikrobiologicznie. Linia do mikronizacji termicznej przeznaczona do obróbki ziarna zbóż, roślin motylkowych i oleistych, jak na przykład ziarna kukurydzy, owsa, jęczmienia, pszenicy, grochu, soi, owsa i tym podobnych.
Zalety mikronizacji zbóż
W efekcie procesu mikronizacji uzyskuje się żelatynizację skrobi na wysokim poziomie, co prowadzi do poprawy strawności i zwiększenia wartości energetycznej ziarna. Poprawia się smak, białko ulega denaturacji i poprawia się jego strawność. Dodatkowo eliminuje się niepożądaną mikroflorę bakteryjną. Tak przygotowany surowiec stanowi cenną bazę do produkcji wysokiej jakości pasz. Proces ten może być stosowany zarówno w przemyśle paszowym, jak i spożywczym. Do celów spożywczych poddaje się mikronizacji produkty zbożowe, takie jak: płatki zbożowe, zarodki, otręby, kasze itp. Do każdego produktu jest ustalana optymalna temperatura i czas mikronizacji.
Do zapytania ofertowego prosimy dołączyć wypełnioną ankietę.
Innowacyjność mikronizera ziarna
Nasza linia do mikronizacji zbóż i linia do produkcji płatków zbożowych charakteryzują się innowacyjną technologią i konstrukcją, która zapewnia równomierną obróbkę, brak przypaleń i oddzielenie pyłów i drobnej frakcji w cyklonie. Prosta budowa mikronizera daje możliwości adaptacji urządzenia do różnych produktów. Brak części ruchomych, brak napraw i remontów oraz przestojów z tym związanych. Łatwość obsługi sprowadzona do obserwacji parametrów suszenia. Najlepsze parametry zużycia energii w przeliczeniu na kilogram produktu na poziomie ok. 0,082 kW/1 kg surowca, odzysk ciepła odpadowego, niemal całkowity brak odpadów produkcyjnych. Całość w wykonaniu całkowicie ze stali kwasoodpornej.
zdolność przerobowa np. kukurydzy, jęczmienia, soi itp. | 1000 kg/h |
zapotrzebowanie energii cieplnej promienników gazowych | ok. 90-100 kW/h |
zużycie gazu propanu | ok. 8 kg/h |
zużycie energii elektrycznej | ok. 62 kW/h |
zapotrzebowanie maksymalne wody do nawilżania do 25% | ok. 200-300 l/h |
wilgotność początkowa ziarna surowego | ok. 11-13% |
wilgotność po nawilżeniu | do 25% |
wilgotność końcowa ziarna po mikronizacji | ok. 6-13% |
temperatura powierzchni ziarna po mikronizacji | 80 do 1200C |
temperatura mikronizacji ziarna | 80 do 1800C |
temperatura ziarna wychłodzonego | około +5˚C ponad temp. otoczenia |
zatrudnienie | 1-2 osoby na zmianę |
powierzchnia montażowa/wysokość pomieszczenia | ok. 200 m2/6 m |
Ochrona patentowa
Niniejszy sposób i urządzenia do żelatynizacji skrobi są naszą własnością i zostały zgłoszone do ochrony w Urzędzie Patentowym RP, patent nr 229669.
Uwaga! W wyniku procesu ciągłego udoskonalania linii podane wyżej parametry eksploatacyjne należy traktować jak szacunkowe, które w przyszłości mogą ulec zmianie.