Mikronizacja zbóż

Mikronizacja zbóż polega na poddawaniu surowców termicznemu procesowi, który prowadzi do poprawy ich właściwości fizycznych i chemicznych. W wyniku mikronizacji uzyskuje się produkty o lepszej strawności, wyższej wartości energetycznej oraz zmniejszonej zawartości substancji antyżywieniowych i czyste mikrobiologicznie. Linia do mikronizacji termicznej przeznaczona do obróbki ziarna zbóż, roślin motylkowych i oleistych, jak na przykład ziarna kukurydzy, owsa, jęczmienia, pszenicy, grochu, soi, owsa i tym podobnych.

Zalety mikronizacji zbóż

W efekcie procesu mikronizacji uzyskuje się żelatynizację skrobi na wysokim poziomie, co prowadzi do poprawy strawności i zwiększenia wartości energetycznej ziarna. Poprawia się smak, białko ulega denaturacji i poprawia się jego strawność. Dodatkowo eliminuje się niepożądaną mikroflorę bakteryjną. Tak przygotowany surowiec stanowi cenną bazę do produkcji wysokiej jakości pasz. Proces ten może być stosowany zarówno w przemyśle paszowym, jak i spożywczym. Do celów spożywczych poddaje się mikronizacji produkty zbożowe, takie jak: płatki zbożowe, zarodki, otręby, kasze itp. Do każdego produktu jest ustalana optymalna temperatura i czas mikronizacji.

Do zapytania ofertowego prosimy dołączyć wypełnioną ankietę.

POBIERZ ANKIETĘ DOBORU

Innowacyjność mikronizera ziarna

Nasza linia do mikronizacji zbóż i linia do produkcji płatków zbożowych charakteryzują się innowacyjną technologią i konstrukcją, która zapewnia równomierną obróbkę, brak przypaleń i oddzielenie pyłów i drobnej frakcji w cyklonie. Prosta budowa mikronizera daje możliwości adaptacji urządzenia do różnych produktów. Brak części ruchomych, brak napraw i remontów oraz przestojów z tym związanych. Łatwość obsługi sprowadzona do obserwacji parametrów suszenia. Najlepsze parametry zużycia energii w przeliczeniu na kilogram produktu na poziomie ok. 0,082 kW/1 kg surowca, odzysk ciepła odpadowego, niemal całkowity brak odpadów produkcyjnych. Całość w wykonaniu całkowicie ze stali kwasoodpornej.

zdolność przerobowa np. kukurydzy, jęczmienia, soi itp.1000 kg/h
zapotrzebowanie energii cieplnej promienników gazowychok. 90-100 kW/h
zużycie gazu propanuok. 8 kg/h
zużycie energii elektrycznejok. 62 kW/h
zapotrzebowanie maksymalne wody do nawilżania do 25%ok. 200-300 l/h
wilgotność początkowa ziarna surowegook. 11-13%
wilgotność po nawilżeniudo 25%
wilgotność końcowa ziarna po mikronizacjiok. 6-13%
temperatura powierzchni ziarna po mikronizacji80 do 1200C
temperatura mikronizacji ziarna80 do 1800C
temperatura ziarna wychłodzonegookoło +5˚C ponad temp. otoczenia
zatrudnienie1-2 osoby na zmianę
powierzchnia montażowa/wysokość pomieszczeniaok. 200 m2/6 m

Ochrona patentowa

Niniejszy sposób i urządzenia do żelatynizacji skrobi są naszą własnością i zostały zgłoszone do ochrony w Urzędzie Patentowym RP, patent nr 229669.

Uwaga! W wyniku procesu ciągłego udoskonalania linii podane wyżej parametry eksploatacyjne należy traktować jak szacunkowe, które w przyszłości mogą ulec zmianie.

Pozostałe produkty

 
linia_do_wytwarzania_produktu_spozywczego_produkty

Linia do wytwarzania produktu spożywczego w postaci: płatków zbożowych z kompozycją ziół

 
POTRZEBUJESZ POMOCY