Linia do czyszczenia nasion maku

Innowacyjna linia do czyszczenia nasion maku rewolucjonizuje przemysł spożywczy, skutecznie usuwając zanieczyszczenia. Mak zawiera również alkaloidy opium, takie jak morfina i kodeina, które mogą zagrażać zdrowiu. Dlatego urządzenie do oczyszczania jest niezbędne dla producentów pragnących spełniać normy bezpieczeństwa żywnościowego. Dzięki nowoczesnym technologiom urządzenie zapewnia szybkie i efektywne oczyszczanie, gwarantując produkt wysokiej jakości zgodny z Rozporządzeniem Komisji (UE) 2021⁄2042. Linia została zgłoszona do ochrony w Urzędzie Patentowym RP.

Etapy procesu czyszczenia

Etapy czyszczenia nasion maku są kontrolowane w celu maksymalizacji skuteczności usuwania zanieczyszczeń. Proces czyszczenia obejmuje rozładunek, płukanie, separację, mikronizację termiczną (podobnie jak w przypadku mikronizacji zbóż) i chłodzenie, co pozwala na redukcję alkaloidów do poniżej 20 mg/kg. Ostatnim krokiem jest przetransportowanie oczyszczonych nasion do magazynu dla producentów spożywczych. Dzięki tym etapom linia gwarantuje bezpieczeństwo i jakość produktów.

Tab. 1. Parametry technologiczne linii do oczyszczania maku

ParametryWartości
Wilgotność początkowa maku30%
Wilgotność końcowa wysuszonego produktu5 – 7%
Wydajność przerobowa maku wilgotnego500 kg/h
Temperatura powietrza wylotowegook. 50°C
Moc elektryczna zainstalowanaok. 63,54 kW
Zapotrzebowanie mocy cieplnej z rekuperatoremok. 150 kW
Jednostkowe zużycie ciepła na 1 kg odparowanej wilgoci0,15 kW
Jednostkowe zużycie ciepła na 1 kg surowca0,3 kW
Powierzchnia montażowaok. 100 m2
Zapotrzebowanie wody do nawilżania100 l/h
Ilość otrzymanego suchego produktu 6%500 kg/h

Spełnianie norm bezpieczeństwa żywnościowego

Inwestycja w to rozwiązanie zapewnia wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów. Linia do czyszczenia nasion maku spełnia rygorystyczne normy UE. Nowoczesne technologie oraz precyzyjna kontrola procesu skutecznie oczyszczają surowiec z alkaloidów opium. Producenci mogą być pewni, że ich wyroby są wolne od zagrożeń zdrowotnych i spełniają wymagania prawne. Inwestowanie w tę opcję przynosi korzyści zarówno dla producentów, jak i użytkowników. Warto rozważyć zakup tej linii jako wsparcia dla rozwoju działalności w branży spożywczej.

Tab. 2. Wynik badań laboratoryjnych na zawartość opiantów w nasionach przed i po obróbce


Morfina (mg/kg)Kodeina (mg/kg)Wilgotność końcowa (%)
Mak po oczyszczeniu16,93,66,6
Mak surowy15221,87,3