Technologie i rozwiązania dla potrzeb przemysłu

Profesjonalnie wykonujemy na zamówienie urządzenia typowe oraz projektujemy i wykonujemy jednostkowe urządzenia prototypowe wynikające z aktualnych potrzeb naszych klientów!

PRAŻAK TYP P-250 E

Przeznaczenie

Prażak P-250 E przeznaczony jest do prażenia surowców roślinnych takich jak: orzechy arachidowe, orzechy laskowe, ziarno kakaowe, ziarno słonecznika i inne, dla których temperatura prażenia nie przekracza 200oC. Urządzenie może być stosowane do wszelkich operacji podsuszania i suszenia surowców wg potrzeb użytkownika.

Budowa

Prażak zbudowany jest z podłużnej wanny roboczej, ogrzewanej za pomocą grzałek elektrycznych umieszczonych w płaszczu olejowym otaczającym wannę roboczą. Wewnątrz wanny umieszczone jest mieszadło, które zapewnia mieszanie oraz wygarnianie surowca z wanny. Wszystkie elementy konstrukcyjne stykające się z surowcem wykonano ze stali 1H18N9T, pozostałe z aluminium i stali.

Prażak posiada własny napęd mieszadła oraz skrzynkę sterowniczą z przyciskami do sterowania pracą urządzenia.

BUDOWA PRAŻAKA TYP P-250 E (Wzór zastrzeżony w UP RP Nr W-96833)

Prażak P-250 E
  1. 1. podstawa,
  2. 2. wanna robocza,
  3. 3. pokrywa,
  4. 4. płaszcz olejowy,
  5. 5. grzałki elektryczne,
  6. 6. wylot oparów,
  7. 7. syfon,
  8. 8. izolacja,
  9. 9. mieszadło,
  10. 10. napęd mieszadła,
  11. 11. pulpit sterowniczy,
  12. 12. wysyp,
  13. 13. klapa wysypu,
  14. 14. kosz zapasowy.

Zarówno temperatura jak i wymagany czas prażenia jest programowany przez obsługę. Po upływie zadanego czasu włącza się dzwonek sygnalizujący koniec cyklu. Zasyp surowca do prażenia może odbywać się ręcznie jak i za pośrednictwem przenośnika. Wysyp uruchamiany jest ręczną dźwignią.

Urządzenie zaopatrzone jest w probierz pozwalający bez przerywania pracy urządzenia pobrać próbkę prażonego surowca.

Zastosowanie płaszcza olejowego jako medium grzewczego pozwoliło na uzyskanie jednorodnej temperatury prażenia wewnątrz wanny roboczej. Płaszcz olejowy pełni rolę akumulatora ciepła, co jest szczególnie cenne gdy chodzi o równomierny wzrost i utrzymanie temperatury prażenia bez nagłych zmian.

Tak wybrany system ogrzewania wraz z układem cyrkulacji gorącego powietrza gwarantują jednakowe uprażenie całej masy surowca. Jest to szczególnie ważne w produkcji wysokiej jakości wyrobów cukierniczych.

Cykl pracy prażaka:

Przykładowy cykl pracy podczas prażenia orzechów arachidowych jest następujący:

rozgrzanie urządzenia
1 godz.
zasypanie surowca
10 min.
prażenie surowca
1.5 - 2.0 godz.*
mechaniczne wygarnięcie surowca
10 min.
powtórne zasypanie
10 min.

*-zależy od surowca i wielkości wsadu.

Wyposażenie

W skład kompletnego urządzenia wchodzi:

  • wanna prażaka z mieszadłem ze stali kwasoodpornej oraz układ grzewczy,
  • motoreduktor do napędu mieszadła,
  • tablica sterownicza wraz z regulatorem temperatury,
  • wentylator cyrkulacyjny wraz z instalacją powietrza.

Charakterystyka techniczna

Max. temperatura prażenia
200oC
Jednorazowy wsad surowca
300 kg
Moc zainstalowana, elektryczna
50 kW
Ciężar całkowity bez wsadu surowca
660 kg
Czas prażenia wsadu
ok. 1,5 godz.*
Długość
3600 mm
Szerokość
850 mm
Wysokość
1500 mm

*-zależy od zawartości wilgoci i temperatury prażenia

Uwagi

Zasyp i wysyp surowca sterowany ręcznie; na życzenie możliwe jest wykonanie sterowania mechanicznego. Zasyp surowca możliwy jest również za pomocą przenośnika.