Technologie i rozwiązania dla potrzeb przemysłu

Profesjonalnie wykonujemy na zamówienie urządzenia typowe oraz projektujemy i wykonujemy jednostkowe urządzenia prototypowe wynikające z aktualnych potrzeb naszych klientów!

Suszarka sezamu PF-201

Przeznaczenie

Suszarka fluidyzacyjna typ PF-201 może być wykorzystana do suszenia fluidyzacyjnego lub do prażenia ziaren surowców roślinnych takich jak: sezam, słonecznik, orzechy pistacjowe, orzechy ziemne itp. metodą periodyczną.

Cykl prażenia trwa 30 min z zasypem, czasem prażenia oraz opróżnieniem za pomocą transportu pneumatycznego do zbiornika przetrzymującego.

Zalety prażenia

Prażenie nasion roślin uprawnych, takich jak: słonecznik, orzechy arachidowe i laskowe, sezam i inne wykonuje się w wysokiej temperaturze (powyżej 120oC) w celu zredukowania zawartości wody do poziomu od ok. 0,5% do 2%. Zapobiega to rozwojowi niekorzystnej flory bakteryjnej i grzybów (zwłaszcza w czasie dłuższego magazynowania). Ponadto proces ten prowadzi do poprawy walorów smakowo – zapachowych. Dzięki przetworzeniu zawartych w ziarnach cukrów (reakcja Maillarda) uzyskuje się smak przypominający karmel i uzyskuje porządane właściwości organoleptyczne.

Uprażone ziarna nabierają pożądanej, słomkowej barwy a ich konsystencja staje się krucha i delikatna, poprawia się smak i ziarna nabierają korzystnego aromatu.

Charakterystyka techniczna dla sezamu

Powierzchnia sita przy średnicy 400 mm
0,125 m2
Jednorazowy wsad sezamu
70 kg
Moc elektryczna zainstalowana
47,5 kW
Moc elektryczna nagrzewnicy
40,0 kW
Temperatura powietrza suszącego
145 oC
Max prędkość przepływu powietrza przez suszarkę
1,5-3 m/s
Powierzchnia filtracyjna filtra
2,3 m2
Sprawność filtracji powietrza
95%
Masa całkowita
400 kg

Wymiary

Długość
3100 mm
Szerokość
1700 mm
Wysokość
3500 mm

Ochrona patentowa

Rozwiązanie zgłoszone jest do ochrony prawnej w Urzędzie Patentowym RP pod numerem:P.421271 oraz patent europejski nr EP17166697.7

Zgłoszenie patentowe pt. „Sposób i urządzenie do suszenia i termicznego utrwalania materiałów biologicznych, w tym ziaren surowców roślinnych, zwłaszcza sezamu” zrealizowane przy wsparciu Dotacji Unijnych projekt Nr RPLU.01.05.00-06-0013/16.